Ruoka-aineallergiat
Ruoka-aineongelmat selvitetään eliminaatiodieetillä
Koirien ja kissojen ruoka-aineongelmat kielivät usein allergiasta tai intoleranssista. Ruoka-aineongelmia ei voida testata luotettavasti verinäyttein, joten avuksi tulee eliminaatiodieetti.
Kun ruoka-aine aiheuttaa koiralle tai kissalle ongelmia, kyseessä voi olla ruoka-aineallergia, jolloin puolustusjärjestelmä hyökkää liian voimakkaasti ja epätarkoituksenmukaisesti ruoan valkuaisainetta eli proteiinia vastaan. Allergiassa on usein taustalla perinnöllinen alttius, mutta myös pikkupennun varhainen ruokavalio voi vaikuttaa epäsuotuisasti suoliston kehittymiseen.
Allergian oireita ovat ihon kutina ja punoitus, korvatulehdukset, silmien punoitus, krooninen ripuli, ilmavaivat, tassujen nuoleminen ja anaalirauhasvaivat. Ruoka-aineallergia voi alkaa oireilla vanhemmallakin koiralla, toisaalta nuorella koiralla oireet voivat iän myötä helpottua.
Ruoka-ainehaittavaikutus voi johtua myös intoleranssista eikä ole tällöin allerginen reaktio. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssissa elimistö ei pysty pilkkomaan laktoosia eli maitosokeria. Intoleranssia voivat aiheuttaa esimerkiksi ruoan rasvat tai lisäaineet. Ruoan valmistuksessa raaka-aineet voivat mennä läpi samasta kuumennuksesta, jolloin vilja voi jäädä raa’aksi ja liha voi olla ylikypsää. Intoleranssissa oireet johtuvat siitä, ettei suolisto pysty käyttämään ruokaa tehokkaasti ja ärtyy. Pikku hiljaa syntyy myös puutteita, jolloin ihon puolustuskyky huononee. Laadukkaissa kuivamuonissa on kiinnitetty huomiota hyvään sulavuuteen.
Eliminaatiodieetin suunnittelu tarkkaa puuhaa
Ruoka-ainehaittavaikutusta ei voi testata luotettavasti verinäytteillä, joten ainoa tapa on tehdä se eliminaatiodieetillä eli poissulkuruokavaliolla. Lemmikin ruokavaliosta poistetaan tällöin ne ruoat, joille eläin on herkistynyt tai joita se ei pysty käsittelemään normaalisti. Eliminaatiodieetti voidaan tehdä valmiilla ruoalla tai kotiruoalla ja näistäkin voidaan joutua kokeilemaan eri vaihtoehtoja.
Eläinlääkäriltä saatavat eliminaatiodieettiin käytettävät erikoisruoat perustuvat proteiinin pilkkomiseen entsymaattisesti niin pieneksi, ettei elimistö niitä tunnista. Ruoka valmistetaan olosuhteissa, joissa ruoka ei kontaminoidu muiden ruokien raaka-aineilla. Pakkausselosteet tulee lukea tarkasti, koska monissa ruoissa, joita ei ole ostettu eläinlääkäreiltä mainostetaan tuotteen jonkin raaka-aineen olevan hydrolysoitu tai hypoallergeeninen, mutta ruoka sisältää paljon muitakin ainesosia tai proteiinia ei ole pilkottu riittävän pieneksi.
Ruokaan voidaan valita myös harvinaisempia raaka-aineita, esimerkiksi peuran- tai hirvenlihaa tai harvinaisempia kalalajeja sekä hiilihydraatiksi esimerkiksi bataattia, hirssiä tai tattaria. Myös kotiruokaan voidaan valita yksi uusi proteiini ja hiilihydraatti. Pidemmän päälle kotiruoka ei sellaisenaan sisällä kaikkea lemmikin tarvitsemaa ja kotiruokinnan turvallinen toteuttaminen vaatii ammattilaisen tekemät laskelmat.
Raakaruokinta toimii joillakin lemmikeillä hyvin, koska proteiinin rakenne voi muuttua kuumennuksessa. Toisille siitä ei ole apua.
Koiran parainfluenssaviruksen itämisaika on 1-14 vuorokautta ja virus leviää helposti koirasta toiseen hengitysilman mukana. Yksinään virus aiheuttaa vain lieviä oireita tai tauti on oireeton, mutta oireetonkin koira voi levittää virusta. B.bronchiseptica-bakteerin itämisaika on 1-8 vuorokautta. Myös bakteeritartunnan saanut koira voi erittää bakteeria hengitysteiden eritteisiin useita viikkoja pysyen itse oireettomana.
Tulehdus kestää pari viikkoa. Muitakin viruksia ja bakteereita voi olla mukana ja tällöin oireet ovat vakavammat.
Dieetin kesto vähintään kahdeksan viikkoa
Eliminaatiodieetin tarkoituksena on saada selville, johtuvatko lemmikin oireet ruoasta, ja siksi se on tehtävä perusteellisesti. Eliminaatiodieetin tulee kestää vähintään kahdeksan viikkoa ja tuona aikana lemmikille ei saa antaa mitään muuta kuin valittua ruokaa ja vettä. Pienikin määrä muita ruoka-aineita tuhoaa eliminaatiodieetin: murukin leipää saa aikaan saman allergisen reaktion kuin kokonainen leipä. Puruluita, herkkuja, lisäravinteita tai makuaineita sisältäviä lääkkeitä ei tule käyttää. Lääkkeistä löytyy usein makuaineeton vaihtoehto, tarkista tämä eläinlääkäriltäsi.
Eliminaatiodieetin aikana oireet häviävät ja dieetin loputtua palataan vanhaan ruokaan. Jos oireilu palaa, tiedetään syy oireille. Tämän jälkeen rauhoitetaan tilanne uudelleen erikoisruokavaliolla ja tilanteen rauhoituttua lähdetään testaamaan yhtä uutta ruoka-ainetta aina kahden viikon välein. Lemmikille voidaan syöttää myös pysyvästi eläinlääkäriltä saatavaa hydrolysoitua ruokaa.