Ksylitolimyrkytys

Ksylitoli on pieninäkin annoksina vaarallista

Ksylitoli on suklaan ohella toinen, lähes jokaisesta kodista löytyvä ruoka-aine, joka voi aiheuttaa koiralle vaarallisen myrkytystilan. Haitalliset ksylitoliannokset ovat varsin pieniä, joten ksylitolia sisältävien tuotteiden turvallinen säilyttäminen ahneiden koirien taloudessa on parasta ennaltaehkäisyä.

Ksylitoli eli koivusokeri aiheuttaa koiralle nopean ja pitkään kestävän insuliinipiikin, jonka seurauksena verensokeri laskee vaarallisen alas. Mitä enemmän koira syö ksylitolia, sitä suurempi on verensokerin romahdus. Ksylitoli voi aiheuttaa myös vakavan maksavaurion.

Välitöntä hoitoa tarvitaan, jos koira on niellyt kokoonsa nähden ksylitolia seuraavasti (Xylimax-pastilli/ksylitolipurukumityyny):

5 kg painava koira: 1 pastilli / 0,5 purukumityynyä
10 kg painava koira: 2 pastillia / 1 purukumityyny
24 kg painava koira: 4 pastillia / 2,5 purukumityynyä
48 kg painava koira: 6 pastillia / 5 purukumityynyä

Maksavaurion ovat aiheuttaneet 10­-100­kertaiset annokset yllä oleviin nähden.

Eläinlääkärihoito ja maksan tukeminen tärkeää

Verensokerin laskun oireet kehittyvät tyypillisesti 30-60 minuutin kuluessa ksylitolin nauttimisesta. Myrkytys aiheuttaa oksentelua, heikkoutta, haparointia, jäykkyyttä ja jopa kouristelua. Maksavaurio koiralle kehittyy pidemmällä aikavälillä: 0,5-3 vuorokauden kuluessa.

Kaikille koirille myrkytysoireita ei tule, mutta nämäkin koirat vaativat ehdottomasti hoitoa maksavaurion estämiseksi. Kuolemaan johtavan maksavaurion riski lisääntyy, jos oireeton eläin jätetään hoitamatta. Eläimen verensokeria, maksaentsyymien nousua ja veren hyytymistä seurataan verinäytteistä.

Ruokasuolalla oksennuttamista ei suositella, koska jos koira ei oksenna, voi seurauksena olla jopa henkeä uhkaava suolamyrkytys. Joissakin tapauksissa vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole, jos vetyperoksidia ei ole nopeasti saatavilla ja nielty aine aiheuttaa suurta vaaraa. Tällöin ohjeet suolan käyttöön tulee kysyä eläinlääkäriltä.

Ole aina yhteydessä eläinlääkäriin hoidon suunnittelemiseksi!

Jos koiran on nähty syövän ksylitolia ja sillä ei ole vielä oireita, se tulee oksennuttaa välittömästi vetyperoksidilla. Jos verensokeri on jo laskenut vaarallisen alas, oksennuttaminen voi pahentaa koiran tilannetta entisestään. Oksennuttamisen jälkeen koiralle syötetään sokeripitoista ruoka-ainetta kuten hunajaa ja hakeudutaan heti eläinlääkäriin. Klinikalla seurataan verinäytteiden avulla veren sokeria ja kaliumia ja hoidetaan koiraa, kunnes arvot normalisoituvat.

Kotona tehtävään jatkohoitoon on hyvä käyttää maksan toimintaa tukevia ravintolisiä, kuten asetyylikysteiinia, S-adenosyyli-L-metioniinia ja silybiinia sekä C- ja E-vitamiineja. Asetyylikysteiinia lukuun ottamatta kaikkia edellä mainittuja löytyy kauppanimellä Samylin myytävästä valmisteesta.

Teksti: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit
© Sympaatti Oy.