Hammasmurtumat

Hammasmurtuma näkyy lemmikin suun kipuiluna

Jos koira tai kissa näyttää yhtäkkiä tuntevan kipua suun alueella tai sillä näkyy kuonon alueella turvotusta, kannattaa lemmikin hampaat tutkia huolella. Jos oireiden syyksi paljastuu hammasmurtuma, hoitovaihtoehtoja on eniten silloin, kun murtuma hoidetaan aivan tuoreeltaan.

Hammasmurtumat ovat koirilla hyvin yleisiä eivätkä ne kissoillakaan harvinaisia ole. Hampaita murtuu muun muassa eläinten törmätessä johonkin tai pudotessa korkealta. Koirille sattuu vahinkoja niiden pureskellessa kovia esineitä tai kovia puruluita, kiviä pyydystäessä tai esimerkiksi kottikärryjen rengasta jahdatessa. Yleensä hampaan näkyvä kruunuosa murtuu, mutta joskus murtuma on näkymättömissä hampaan juuren alueella.

Hammasmurtumat luokitellaan komplisoitumattomiin ja komplisoituihin murtumiin. Komplisoitumattomassa hammasmurtumassa murtumalinja ei ylety hampaan ytimeen eli pulpaan asti, vaan hampaan kruunuosasta lohkeaa kappale joko hampaan pinnan kiillettä tai sekä kiillettä että sen alla olevaa hammasluuta. Komplisoituneessa hammasmurtumassa hampaan kruunusta lohkeaa niin suuri kappale, että hampaan pulpa paljastuu.

Murtunut hammas hoidettava aina

Jos lemmikkisi hammas on murtunut, kannattaa siitä aina pyytää eläinlääkärin arvio ja jatkohoitosuositus. On tärkeää, että murtunutta hammasta ei jätetä tutkimatta ja hoitamatta, vaikka lemmikkisi ei selvästi sitä kipuilisikaan.

Tuore murtuma voi aiheuttaa kovaa kipua, jos hampaan hermotettu pulpa on paljastunut ja tulehtunut suuontelon bakteerien päästyä murtumalinjan kautta pulpakudokseen. Tulehdukseen liittyvän turvotuksen aiheuttamat verenkiertohäiriöt aiheuttavat pulpan kuolioitumisen muutaman vuorokauden sisällä murtumasta.

Pulpakudoksesta tulehdus voi levitä juuren kärjen kautta juurta ympäröivään luuhun ja juuren kärjen ympärille saattaa muodostua hammasjuuripaise, joka oireilee posken tai leuan turvotuksena ja kipuna. Tulehduserite voi työntyä paiseonkalosta kudosten läpi ihon pinnalle kulkevaan kanavaan.

Aina hammasmurtumaan liittyvät oireet eivät ole näin näkyviä vaan krooninen, jatkuva kipu saattaa viikkojen ja kuukausien aikana vaikuttaa eläimen käyttäytymiseen. Aiemmin leikkisä koira ei enää ole kiinnostunut palloleikeistä tai saattaa olla huonotuulisempi ja jopa muuttua aggressiiviseksi lajitovereilleen tai ihmisille.

Joskus eläimen omistaja huomaa eläimen välttelevän kovempaa pureskelua tai pureskelevan vain toisella puolella suuta. Pureskelemisen välttäminen kipeän puolen hampailla lisää hammaskiven kertymistä niiden pinnalle. Joskus ero hammaskiven määrässä suun oikealla ja vasemmalla puolella on ainoa näkyvä oire kivusta.

Nuoren koiran avuksi pulpa-amputaatio

Komplisoitumattomasti murtuneiden hampaiden murtumalinjojen terävät reunat voidaan tarvittaessa hioa hampaan tarkastuksen ja hammasröntgenkuvauksen yhteydessä. Paljastunutta hammasluuta voidaan tarvittaessa suojata ja pinnoittaa.

Komplisoidusti murtuneet maitohampaat on aina poistettava, koska maitohampaiden juurten kärkien ympärille leviävä tulehdus voi vaurioittaa myös pysyvien hampaiden alkuja eli hammassilmuja. Rautahampaan hammassilmun vaurioituessa saattaa hampaan pintaan muodostua kiillevaurioita tai hammas voi puhjeta epämuodostuneena. Joskus vakavasti vaurioitunut pysyvä hammas ei puhkea normaalisti vaan saattaa jäädä leukaluun sisälle.

Nuoren koiran hyvin tuore hammasmurtuma (1–2 vuorokautta vanha murtuma) on joissakin tapauksissa mahdollista hoitaa pulpa-amputaatiolla. Toimenpiteessä poistetaan ensin bakteerien infektoima pulpakudos. Jäljelle jäänyt elinkykyinen pulpakudos suojataan ja peitetään paikka-aineiden yhdistelmällä.

Pulpa-amputaation tavoitteena on saada hammas säilymään elävänä ja jatkamaan kehitystään. Mikäli hammas kuitenkin tulehtuu ja kuolioituu, on hammas juurihoidettava tai poistettava. Pulpa-amputaation jälkeen hammasta on säännöllisesti kontrolloitava nukutuksessa tehtävällä hammasröntgenkuvauksella.

Myös juurihoidolla hyviä tuloksia

Muita komplisoidusti murtuneiden hampaiden hoitovaihtoehtoja ovat murtuneen hampaan juurihoito tai poisto. Juurihoidon avulla hammas voidaan säilyttää koiran tai kissan suussa. Yleensä juurihoidetaan kulmahampaita ja isoja poskihampaita. Juurihoidon aikana hampaan pulpakudos poistetaan kokonaan, minkä jälkeen juurikanava puhdistetaan, huuhdellaan ja täytetään täyteaineella. Lopuksi hammas paikataan. Myös juurihoidettua hammasta on säännöllisesti kontrolloitava nukutuksessa tehtävällä hammasröntgenkuvauksella.

Aina murtunutta hammasta ei ole mahdollista tai eläimen kannalta edes järkevää juurihoitaa. Juurihoitoa ei voida ehkä tehdä esimerkiksi taloudellisista syistä, koska omistaja ei pysty sitoutumaan säännöllisiin kontrollikäynteihin pitkien välimatkojen takia tai koska hoidettavan eläimen toistuvat nukutukset eivät ole toivottuja. Jos komplisoidusti murtunutta hammasta ei juurihoideta, se on poistettava.

Teksti: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit
© Sympaatti Oy.