Elintärkeä E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja antioksidantti, joka suojelee solukalvoja vaurioilta ja estää rasvahappojen härskiintymistä. Koira tarvitsee E-vitamiinia normaaliin aineenvaihduntaan, kasvuun ja kehitykseen, vastustuskyvyn ylläpitoon sekä hormonitoimintaan. Koira ei pysty itse muodostamaan E-vitamiinia. 

Mitä tekee antioksidantti?

Elimistön pienimmän osan eli solun seinämä koostuu rasvahapoista. Vilkas aineenvaihdunta tuottaa runsaasti solukalvoja vaurioittavia happiradikaaleja. Antioksidantti E-vitamiini toimii sijaiskärsijänä ja happiradikaalit muuttavat sen rakennetta solukalvojen rikkomisen sijaan. E-vitamiinin puuttuessa solun seinämän rasvahapot hajoavat eikä solu pysy koossa. Rikkoutuvat solut saavat aikaan reaktion, jossa paikalle kutsutaan puolustussoluja. Nämä vapauttavat tulehduksen välittäjäaineita ja lisää happiradikaaleja, pahentaen tulehdusreaktiota ja solutuhoa.

Tarvitseeko koirani E-vitamiinilisää?

E-vitamiinin riittävä saanti on syytä varmistaa, on sitten kyseessä kotiruoalla, raakaruoalla tai teollisella ruoalla ruokittu koira. Luonnossa E-vitamiinia on eniten kasviöljyissä, täysjyväviljassa ja pähkinöissä. Mitä enemmän ruoka sisältää eläinperäistä ravintoa, sitä vähemmän siinä on luonnollista E-vitamiinia.

Tehdasvalmisteista ruokaa syövän koiran E-vitamiinin saanti on sidottu ruoan sisältämään E-vitamiiniin. Kansainväliset lemmikkiruokien sisältöä ohjaavat tahot (FEDIAF, AAFCO, NRC) eivät ohjeistuksessaan tee eroa eläimen iän, sukupuolen tai rasituksen suhteen, vaikka E-vitamiinin tarve vaihtelee ja imeytymisessä on eroja eläimen iästä, sukupuolesta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Usein valmisruokiin lisätty E-vitamiini on keinotekoista, jolloin koira ei pysty käyttämään sitä tehokkaasti hyväkseen.

Jos lihapitoisella raakaruokinnalla oleva koira on aktiivinen harrastuskoira, on sillä todennäköisesti E-vitamiinivaje. Mitä enemmän koiran ravinto sisältää rasvoja, sitä tärkeämpää on riittävä E-vitamiinin saanti, koska E-vitamiini estää rasvojen härskiintymistä kehossa.

Ketkä hyötyvät E-vitamiinilisästä?

E-vitamiinin tarve korostuu vilkkaan aineenvaihdunnan myötä, esimerkiksi suuressa rasituksessa olevilla agility-, metsästys-, valjakko-, palvelus- ja vinttikoirilla. Riittävä E-vitamiinin saanti turvaa hyvän suorituskyvyn ja palautumisen rasituksesta. Tiineillä ja imettävillä koirilla on lisääntynyt E-vitamiinintarve kohonneen kulutuksen ja vilkastuneen aineenvaihdunnan takia.

E-vitamiinin teho on osoitettu monissa tulehduksellisissa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksissa, maksa- ja sappiteiden sairauksissa kuin myös iho-, silmä-, nivel- ja hermostosairauksissa. E-vitamiini on tärkeä myös immuunipuolustuksen kannalta. E-vitamiini tulee annostella ruuan kanssa, koska se imeytyy suolistossa rasvojen mukana.

Vaikka E-vitamiini kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin, ovat tutkimukset osoittaneet, että suoliston kyky imeyttää E-vitamiinia on rajallinen. Tiedon lisääntymisen myötä viranomaiset ovat poistaneet E-vitamiinilta enimmäissaantisuositukset.

Pitääkö E-vitamiinin olla luonnollista vai synteettistä?

Luonnollisella E-vitamiinilla on elimistössä omat kuljetusjärjestelmät ja se siirtyy verenkierron mukana kudoksiin, synteettinen erittyy suurelta osin sapen mukana ulosteeseen. Synteettinen eli keinotekoinen E-vitamiini on lisäaine, joka parantaa ruoan säilyvyyttä ja ehkäisee sen rasvahappojen härskiintymistä. Yksinkertaistaen voi sanoa, että luonnollinen E-vitamiini suojaa koiraa, synteettinen E-vitamiini kuivamuonaa.

Luonnollinen E-vitamiini on yhteisnimitys kahdeksalle samankaltaiselle yhdisteelle ja näitä sisältävän seoksen e-koodi on 306. Yleisin, aktiivisin ja tutkituin muoto ryhmässä on d-α-tokoferoli. Synteettisen E-vitamiinin e-koodeja ovat 307, 308, 309. Ne ovat luonnollisia E-vitamiineja edullisempia.

E-vitamiini ja rasvahapot

Myös omega-3-rasvahappojen lisääminen ruokavalioon hillitsee elimistön tulehdusreaktiota, mutta tällöin riittävän E-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää. Solukalvojen lisääntynyt rasvahappopitoisuus vaatii solujen suojaamiseen enemmän E-vitamiinia. Joihinkin rasvahappovalmisteisiin on lisätty E-vitamiinia vain säilöntäaineeksi, estämään tuotteen pilaantumista. Tämä määrä ei ole riittävä koiran solujen suojaamiseen. Jos rasvahappovalmisteen öljyt ovat härskiintyneet, ei valmistetta tule käyttää, koska pilaantuneet rasvat ovat elimistölle haitallisia. Omega-3-rasvahapot vähentävät veren hyytymistä ja eläinlääkärin kanssa kannattaakin keskustella niiden käytöstä suunniteltaessa leikkausta tai hampaanpoistoa.

Korkealaatuisten tuotteiden valmistusta valvotaan yhtä tarkasti kuin lääkkeiden, ja niiden raaka-aineet, valmistustapa ja säilytys turvaavat oikean koostumuksen.

Hyvä valmiste turvaamaan riittävä saanti

Vetcaren E-vitamiini sisältää runsaasti luonnollista d-α-tokoferolia (200 IU/ml) nestemäisessä muodossa ja se on hyvä tuote turvaamaan riittävä luonnollisen E-vitamiinin saanti. Se on valmistettu Suomessa, korkealaatuisen kotimaisen tuotekehittelyn tuloksena.

Teksti: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit
© Sympaatti Oy.